BESPOKE INSTALLATIONS
THE POUR
LOCATION: NEW YORK CITY
PHOTO CREDIT: LAUREN COLEMAN
                

The Raindrop chandelier, “The Pour” is a light sculpture DH Liberty was commissioned to design in Tribeca, New York City. The name "The Pour" derives from the distinctive shape that the chandelier forms: an exaggeration of the dramatic motion of water pouring out of a carafe. 

The existing site features exposed industrial columns on either end of a dropped beam within the living room.  The design brief was to produce a light sculpture that would hang off of the existing beam and create an architectural relationship with the space.

DH Liberty began the design process by continuing to explore the concept of rain and how each water droplet magnifies light in unique ways. Similar to the character of rain falling and creating varying ripple sizes on the surface of puddles. The drop itself is constructed of two parts: the brass screw cap, which houses the light, and the hand-blown crystal reflecting the light to create puddles on the floor below. To replicate the nature of raindrops, no two drops are blown identical.

INVERTED UMBRELLA
LOCATION: SEOUL, SOUTH KOREA
PHOTO CREDIT: SUUM GALLERY
Inverted Umbrella is one of a series of raindrop sculptures by DH Liberty based on the natural phenomenon and rhythm of rain and its relationship to space.   This piece looks at the idea of the umbrella as creating 'individual space'.  A traditional umbrella separates personal space by creating a negative of where the raindrops would naturally fall.  As an opposing reaction, the inverted Umbrella creates space by delineating an illusion of falling raindrops of light.  The complete opposite of rain.  Though it still creates the illusion of a personal space within a larger space. Watching drops simultaneously fall in the reflection, alludes to the deceit of illusion.
 
Mirrors on each side of the corner complete the entire dome form as well as multiply the number of drops on the floors. The installation interprets space as an intangible, metaphorical realm.  Where shapes and rhythm reminds us of the umbrella space that we are familiar with, yet with an unprecedented condition of personal space.

TEARDROP,
PRIVATE RESIDENCE
LOCATION: PLANTATIAN ROAD, HONG KONG 
VISUALS: IN-HOUSE
Located on the Peak in Hong Kong, Plantation Road is a feature installation in the main stairwell of a new private residence. Dropping nearly 20m at its maximum, the design comprises of several 1m brass pipe fittings engineered to fit together as you work your way down the stairwell during installation. This unique form was required due to the tight spatial requirements of the stairwell opening and provided a new methodology by which to simplify overall installation. The 30 teardrops themselves are arranged interspersed at randomised heights ensuring views of the drops from each landing.
TEARDROP, BASELWORLD
LOCATION: BASEL SWITZERLAND 
VISUALS: IN-HOUSE

Invited to prepare an exhibition installation for this world-famous watch fair, BaselWorld installation is a bespoke arrangement of 30 teardrops along the outer-wall of an exhibition stand. The pieces are suspended from a bespoke canopy and fall nearly 6.5m in height through the space creating the effect of rainfall. Passers-by are mesmerised by the installation and the delicacy of the teardrops provides a complementary backdrop for the luxurious items on display.

IMAGES COMING SOON 

TEARDROP, AA HOUSE
LOCATION: LONDON
VISUALS AND PHOTO CREDIT: IN-HOUSE
AA House chandelier is a unique piece centred in a triple-height atrium in the heart of Notting Hill. Located between skylights both above and below, the shape is formed to mimic the bespoke table designed by DH Liberty below. The piece itself is composed of a series of 36 drops equally dispersed across two ovular rings which are intertwined and hung at an angle creating a breath taking art installation that celebrates the height of its environment. 
TEARDROP, THE COLLECTIVE HQ
LOCATION: BEDFORD SQUARE, LONDON
PHOTO CREDIT: JOSHUA WONG

Developed for the interiors of a Grade I-Listed building in Central London, the Bedford Square boardroom chandelier was an intricately engineered installation. The overall design consists of 60 teardrops in a spinal form that drops as it goes down the boardroom and is suspended above a black reflective table that captures the teardrops below. Produced as a decorative fitting, the base is mirrored for an extra ‘wow’ factor and integrates down-lights to provide additional lighting for meetings.  

PARK CRESCENT
TEARDROP
LOCATION: LONDON 
PHOTO CREDIT: SIMON BROWN 
The concept behind Park Crescent was to add an old-world character that would complement its high ceilings, white walls and enormous windows. The custom-designed lighting creates interesting vistas inside, while maintaining an air of simplicity and openness. 

© 2016 Design Haus Liberty LUX

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle